fredag 20 april 2012

Lär oss Hong Kong

Förmiddag:

Hong Kong nu. Har alltid längtat efter Hong Kong sen jag läste nån bok av Tony Parsons i början på 00-talet. Det var färjor, pubar, framtid och England. Det är väl rätt mycket Kina också, får man säga.

Och även om det i skylinen finns många likheter med New York, skyskraporna är många och täta, så känns staden mer som London. Ingen stad man får grepp om på en vecka. Än svårare blir det med barnvagn har vi upptäckt. Svårforcerat.

Som tur är finns det bra restauranger att smita in på. Burgarna och tapasen på Joe Bananas i Wanchai rekommenderas och i Happy Valley, där vi bor, har vi hittat en trevlig bistro i Saint Germain.

I dag hade vi tänkt åka upp på Victoria Peak och blicka ut över stan. Men just nu ser det ut såhär.

Detta är klockan 11.10 på förmiddagen.

Himlen slocknade totalt. Och regnet öser ner. Det regnar rätt mycket i den här staden verkar det som. Det är tydligen Amber Rainstorm Warning idag. Den lägsta av tre regnvarningar. Men ändå.

Kväll:

Vi kom upp på Victoria Peak ändå. Bedårande utsikt. Men alldeles för högt för min smak egentligen. Min höjdrädsla blir bara värre och värre tycker jag. Ingen ultimat dag i och med att vi hann med både 55:e våningen av Two ifc, Hong Kongs näst högsta byggnad, samt 45:e, av Bank of China, den kanske mest karismatiska skyskrapan i staden. Om man inte är inne på Fung Shui, den har tydligen dålig sådan.

Innan dess hann vi med att åka rulltrappor upp till Soho och för andra gången käka lunch på ett mycket bra italiensk ställe. Tvårätters med kaffe för 98 HK-dollar. Och det här med rulltrappor som transportmedel i städer. Extremt underskattat. Synd bara att endast transporterade oss uppåt. Trappor nerför med barnvagn är, som en hel del annat, inte optimalt.

Men vi löser det också. Och Julie är glad. Även om hon inte får lika mycket uppmärksamhet här som i Thailand och Vietnam. Där var hon en kändis. Här är hon bara en väldigt söt och snäll bebis. Kanske bra med anpassning inför Sverige.

För det är inte så många dagar kvar nu. Ett par stycken. Bävar. Efter åtta veckor på hotell känns det tungt att man måste bädda sin egen säng i nästa vecka. Och efter tre restaurangbesök om dagen i åtta veckor ska man plötsligt plocka undan tallriken efter sig. Och dammsuga. Och börja tjäna lite nya pengar kanske...

Men laga mat ska faktiskt bli jäkligt roligt.

Vi återkommer säkert nån gång innan det bär av mot.. vintern?

/Kalle

Och eftersom nya Blogger inte ännu är fungerande, inte alls faktiskt, så kommer resten av bilderna med bildtexter först här:

1. Förbjudet att stanna 24 timmar om dygnet. Eller som det heter på kinesiska: Lägg gärna fiskrenset i byrån.

2. Two ifc. Alldeles för högt. Onödigt högt. Till och med på 55:e, av 88, våningen.

3. Jag och Julie har just spanat in en massa apor i Hong Kongs botaniska trädgård. Lattjo, tycker Jullan. Och jag håller med.

4. Uppe på The Peak är alla glada. Trots höjden tydligen.

5. På väg upp till Victoria Peak med bergbanan. Kraftigt brant. Och det där med att inte skett någon olycka sedan invigningen 1882 biter inte på mig. Desto större risk nu då...

6. Bank of China. Dålig Fung Shui. Det ser ni ju.


2 kommentarer:

  1. Vilka bilder, vilka texter. Jag är
    djupt imponerad av allt.
    Här har det snöat hela dan,men som tur
    är blöt snö, så den lägger sej inte så
    mycket. Bara lite vitt. Förstår att det
    blir konstigt att komma hem efter 8 veckors
    "lyxliv" Kram! Gammelmormor

    SvaraRadera
  2. Hei Sandra

    Va roligt att se att ni är ute och reser med bebben. det verkar ju har gått jätte bra.

    Hoppas familjen har det fint.

    Kram
    Camilla

    SvaraRadera